Algemeen

Squash is een energieke en fascinerende racketsport dat gespeeld wordt op een baan door twee personen. De spelers slaan de kleine rubberen bal om beurten tegen de (voor)muur. Dat kan ook via de zij- en achtermuren. Deze indoorsport is snel en gemakkelijk te leren, waardoor je algauw een partijtje kunt spelen.

Squash is een ideale recreatiesport voor elke leeftijd en voor elk niveau: lekker intensief of iets rustiger, een sport van actie en reactie.

Het Spel

Squash wordt gespeeld door twee spelers in een ruimte die omgeven is door vier muren. De spelers slaan om de beurt de bal tegen de voormuur, wanneer de bal van de voormuur terugkomt, mag de bal niet meer dan één keer op de grond stuiten voordat de andere speler de bal slaat. De speler mag de bal echter ook volleren (d.w.z. slaan zonder de bal te laten stuiten).

Omdat squash in een betrekkelijk kleine ruimte (6,40 x 9,75) wordt gespeeld en de spelers vaak dicht naast elkaar staan, is het van groot belang het racket op de juiste wijze te hanteren. Door de arm bij de zwaai gebogen te houden, vermijdt de speler de kans op een gevaarlijke achterzwaai of uitzwaai, die bovendien verboden is.

Schematisch weergegeven kan men zeggen, dat het racket bij de zwaai een verticale halve cirkel beschrijft. Men begint hoog en eindigt hoog. Een speler dient er rekening mee te houden, dat de tegenstander ten alle tijde de bal moet kunnen slaan en dient hem hiertoe alle benodigde ruimte te geven. Indien de speler uit vrees om zijn tegenstander te raken de bal niet slaat, speelt men een let (d.w.z. de rally wordt opnieuw gespeeld). Zou de speler de bal wel slaan, missen en dan pas een let vragen, dan wordt in dit geval geen let gespeeld en gaat de service naar de tegenpartij.

Goede tip: Probeer zo veel mogelijk ballen door het midden te vermijden. Sla zoveel mogelijk langs de zijmuren of in een van de vier hoeken. Ga zelf na het slaan van de bal zo snel mogelijk naar de 'T' (midden van de baan).

De telling

Een wedstrijd wordt gespeeld om 'the best of five'. Dat houdt in dat de speler die het eerst drie games heeft gewonnen winnaar is. Het recht om te serveren wordt bepaald door de 'toss' (draaien van het racket op de grond). Er wordt gespeeld volgens "rallypoint" systeem, dat wil zeggen dat men niet de opslag (terug)wint maar altijd een punt maakt. Een game gaat tot 11 punten, echter er moet wel met 2 punten verschil gewonnen worden en kan een wedstrijd zomaar tot 12 of meer punten doorgaan. Verliest men de rally dan gaat de service naar de tegenstander. De serveerder mag beslissen vanuit welk vak hij begint te serveren. Als hij scoort, serveert hij de volgende keer uit het andere vak etc. Anders dan 'bij tennis is een bal fout wanneer deze een lijn raakt.

Het racket

Er bestaan rackets van vele materialen zoals o.a. aluminium en grafiet met fiberglas Titanium. Vraag uw centrum om advies bij de aanschaf van uw racket.

De bal

Voor wedstrijden wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van de zwarte (Dunlop) bal met gele stip. Dunlop is de officiële PSA bal (Professional Squash Association). De Dunlop ballen zijn er ook in het groen met de stippen: blauw, rood, wit en geel. De blauwe stip stuitert het meest, de rode minder enz. Vooral voor beginners is het gebruik van de bal met de rode of blauwe stip aan te raden.

De kleding

De kleding is bij voorkeur licht van kleur (i.v.m. de zichtbaarheid van de bal). De schoenen moeten een schone, niet afgevende zool hebben.

Voorkom blessures

De sport is oorspronkelijk niet blessuregevoelig, helaas kan er altijd wel eens een blessure ontstaan. Gelukkig is het meestal van voorbijgaande aard en is niet het squashen zelf de oorzaak van de blessure. Toch is het nodig om goed voorbereid de baan op te gaan en weer te verlaten.

Als je meer wilt lezen over hoe je blessures kan voorkomen klik dan op deze link